De NAVO-oorlog in Afghanistan is uitgelopen op een militaire mislukking, een politiek fiasco en een menselijke tragedie. De geplande verhoging van het aantal troepen zal de regio verder destabiliseren. Daarom roept de Stop de NAVO Coalitie op voor een luidruchtig protest tijdens de Afghanistan-top van 31 maart in Den Haag: tegen de bezetting en voor het terugtrekken van de troepen.
Achter de mooie woorden over nieuwe strategieën en wederopbouw schuilt een diepe crisis. De NAVO-bondgenoten zijn verdeeld over zowel het doel van de missie als de plaatselijke situatie op de grond. ‘We gaan deze oorlog niet winnen’, zei de hoogste Britse commandant in Afghanistan Mark Carleton-Smith afgelopen oktober nog. Richard Holbrooke, Obama’s nieuwe gezant voor het gebied, zei afgelopen januari dat Afghanistan ‘moeilijker wordt dan Irak’.
Het falen van de NAVO in Afghanistan leidt tot de keuze tussen exit en escalatie, tussen het vertrekken en versterken van de troepen. Tijdens de Afghanistantop in Den Haag wordt een wanhopige poging gedaan om te escaleren. De Amerikaanse president Obama wil 17.000 extra troepen sturen en de NAVO-bondgenoten overhalen hun inzet te verhogen, met alle risico's van dien. De oorlog heeft zich al uitgebreid naar grensgebieden van Pakistan, een instabiele kernmacht. Vele duizenden Afghanen zijn in de oorlog gedood, honderdduizenden lijden honger en zijn op de vlucht geslagen. Er is de afgelopen jaren geen sprake geweest van wederopbouw, maar van maatschappelijke achteruitgang. Het sturen van meer troepen zal dit proces versterken. De enige weg vooruit begint dan ook bij het beëindigen van de bezetting en het terugtrekken van de troepen.
Dat is ook wat meer en meer mensen vinden, zowel in Afghanistan als in het Westen. Een onderzoek van ABC News van afgelopen februari concludeert dat de Afghaanse oppositie tegen de Amerikaanse bezetting snel groeit. Een kwart van de Afghanen steunt nu aanslagen op buitenlandse troepen, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. In de NAVO-landen brokkelt de publieke steun voor de missie ook snel af. In januari 2002 vond maar 6 procent van de Amerikanen de missie in Afghanistan ‘een foute keuze’. Deze maand is dat opgelopen tot 42 procent, het hoogste cijfer tot nu toe. In Nederland geven de meest recente peilingen aan dat een meerderheid tegen de missie in Uruzgan is. Dit tegengeluid moet ook hoorbaar zijn als de wereldleiders op dinsdag 31 maart in Den Haag neerstrijken om hun plannen te smeden.
Daarom roept de Stop de NAVO Coalitie op om tijdens de top te protesteren. We verzamelen om 11:30 op Den Haag CS. De exacte lokatie van het protest wordt later in de week kenbaar gemaakt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten